Over ons

Tekst, fotografie, website-ontwerp: © Cissi Driessen       

   

Studies
Mijn naam is Cissi. Na het Gymnasium ben ik op mijn 17e aan de Universiteit van Antwerpen gestart met de studie Tolk-Vertaler, die ik 4 jaar later in 1991 heb afgerond (master). Daarna volgde een jaar aan de Universiteit van Straatsburg, Frankrijk. Verder heb ik op jonge leeftijd gestudeerd en gewoond in Spanje, Griekenland en Italië. Het waren leerzame jaren, waarin ik veel waardevolle mensen (en dieren) heb mogen ontmoeten en observeren.

De keuze
In 2015 heb ik de kantooromgeving (evenals de supermarkt en de Nederlandse TV) vaarwel gezegd en met mijn schilderijen en zoveel andere fijne dingen gekozen voor een leven zonder stress en haast. Nóg meer in verbinding met de natuur, alle mensen om me heen, mijn hart en intuïtie. De rust, tevredenheid en zingeving die ik ervaar maken me nog dagelijks zielsgelukkig. Het geeft me ook alle tijd om elke dag met kleine dingen het leven van andere mensen net wat fijner te maken.

Tolk-Vertaler
Op verzoek verricht ik tolk-/vertaalwerkzaamheden (Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Engels en Nieuwgrieks).

Bio-identieke hormonen
Verder ben ik gespecialiseerd in bio-identieke (100% lichaamseigen) hormonen en het voorkomen van overgangsverschijnselen; sinds 2016 lid Hormoonnetwerk München (leest u bij interesse helemaal onderaan verder). 

Vanuit Paradijsvogel inspireer en begeleid ik o.a. in:
* Leven met de natuur en de seizoenen
* Het eenvoudig voorkomen van overgangsverschijnselen
* Gedragspatronen en pijnpunten herkennen en helen vanuit je familiegeschiedenis
* Chinese TCM / Ayurveda / traditionele Duitse natuurgeneeskunde
* Natuurvoeding en kruiden als geneesmiddel (o.a. 
bottenbouillon, kippenlevertjes)
* De invloed van voeding op je (geluks-)gevoel en gedrag
* Het verband tussen de voormoederlijn / moederbinding 
en aandoeningen bij kinderen (o.a. anorexia)
* H
oogsensitiviteit en hoogbegaafdheid.

Rust, Reinheid, Regelmaat
Graag inspireer ik in het behouden van veerkracht en het voorkomen van welvaartsklachten
Aan de basis hiervan staat een geestelijk en lichamelijk goed doorvoed systeem. Dit begint met rust, reinheid, regelmaat en geborgenheid aan het thuisfront. Met emotioneel aanwezige ouders / opvoeders en drie maaltijden op vaste tijden, met als start een rustig en voedzaam ontbijt. Door het overzicht en de rust die dit geeft in het hoofd kun je gemakkelijker afstand nemen, tijdig keuzes maken, en hierdoor stress en ernstige overgangsverschijnselen voorkomen. Rust geeft ook zelfkennis: ken je familiegeschiedenis, begrijp je gedragspatronen / familiepijnpunten, heel jezelf en leef milder. Naar jezelf, je ouders en naar de buitenwereld.

Ik heb dankbaar mogen ervaren dat geluk, gezondheid en een kwalitatief rijk leven in grote mate het resultaat zijn van je eigen doen en laten, een positieve uitwisseling met je omgeving en een verstandige voeding.

Gewoon thuis zijn als je kind uit school komt,
zonder haast
met oprechte aandacht 
en een kop warme soep
zal de meest waardevolle herinnering worden

'Terug naar de natuur'  (in de tuin van Taupe STUDIO)

De schilderijen en hoe het begon
Als kind was ik altijd bezig met dingen maken en knutselen. In 2010 heb ik zomaar eens een schilderij gemaakt (zonder opleiding). Ik ben niet van de cursussen maar op alle fronten autodidact en geloof dat iedereen met zelfvertrouwen, wilskracht, positief denken en gewoon dóen in principe alles kan. Het zit van nature al in je, je moet alleen het AAN-knopje (durven) indrukken. Wanneer je je openstelt en met oprechte aandacht, toewijding en beZIELing iets doet, dan is alles leuk; ook strijken! Verkeerde keuzes bestaan niet, ze zijn altijd op een bepaald moment in een context genomen. Alles is een leerproces, je neemt volgende keer gewoon een andere afslag.

Positieve instelling
Door positief in het leven te staan komen er ook veel positieve dingen op je pad en zul je steeds meer synchroniciteit ('toevalligheden') ervaren. Blijf altijd je eigen weg volgen en vertrouw op wat komt.


De kracht van gedachten en intenties
In 2015 heb ik mijn vaste deeltijdbaan opgezegd en volledig voor het schilderen en veel andere dingen gekozen. Ik zie zoveel mensen om me heen die in hun hart niet echt gelukkig zijn. Geluk kun je voor een groot deel sturen, en daar zijn (tijdige) keuzes voor nodig. En door iets echt te willen en te visualiseren kun je het bereiken. Gedachtekracht en intenties zijn enorm sterk.

Geluk is verbinding
De schilderijen namen internationaal al snel een grote vlucht. De vrijheid die dit bracht gaf me de mogelijkheid om nóg meer volgens mijn hart, intuïtie en de natuur te gaan leven. Door deze stap heb ik geen stress - de grootste ziekmaker van de huidige tijd - en leef ik zonder haast; dat is het grootste cadeau dat je iemand kunt wensen. Hierdoor heb ik ook elke dag veel tijd om te verbinden met mensen en mijn 'rijkdom' te delen: dagelijks een kaartje sturen, een praatje onderweg, een pan soep voor iemand maken, een luistermoment in mijn tuin, iemand die eenzaam is ophalen en samen ergens wat gaan drinken, overig mensenwerk; eigenlijk gewoon met dagelijkse dingen iemands leven net wat mooier maken. 

Geloof in jezelf
Alles wat je wilt doen - of zijn - zit al in je
Je kunt veel meer dan je denkt

Mijn stijl en de mensen achter het schilderij
Ik werk met acryl op linnen en 45 mm dikke aluminium frames. De stijl is abstract en kenmerkt zich door het grote formaat, dikke verfdruppels en in 3D meegeschilderde randen. Mijn diverse stijlen hebben zich gaandeweg vanzelf ontwikkeld en de schilderijen vinden hun weg ook naar het buitenland. In Europa probeer ik waar mogelijk de schilderijen persoonlijk te bezorgen met een grote bus, van Milaan tot Noorwegen. 

Leven in het moment
Met mijn schilderijen wil ik eenvoudigweg mensen blij maken, hen inspireren naar kleuren en details te kijken, maar vooral ook
om NU te leven, en niet straks. Steeds achterom kijken heeft niet zoveel zin, teveel vooruit plannen ook niet. Het gaat erom nu bewust aanwezig te zijn. 

Ont-moeting als leerproces
Hoewel de schilderijen inmiddels in veel landen hangen, is bekendheid voor mijzelf absoluut geen drijfveer; dat draagt namelijk niet bij aan mijn geluk. Alle bijzondere personen áchter het schilderij ontmoeten wél. Om te ervaren wat hen beweegt in het leven, welk pad ze bewandeld hebben. Elke ont-moeting is ook weer een spiegel en leerproces voor jezelf, dat vind ik nog steeds de grootste rijkdom van mijn fijne werk. 

Houd je oren en ogen goed open
de natuur en de wereld om je heen
zijn je grootste leerschool

   

Tevredenheid, dankbaarheid, veerkracht
Tevreden en dankbaar zijn maakt dat ik me elke dag intens oer-gelukkig voel. Van huis uit heb ik altijd in en met de natuur geleefd, met een enorme tuin vol groente, fruit en veel dieren, in een warm en nuchter (ondernemers-)gezin. Hier heb ik gezien dat balans aan het thuisfront essentieel is voor veerkracht in een gezin. Met een warme, rustige, stabiele, opgeruimde en positieve moeder die er altijd voor ons was met een kop verse soep als we uit school kwamen. Die thuis voor rust, reinheid, regelmaat en geborgenheid zorgde, en voor voedzaam, veelzijdig en puur-natuur eten. 3x per dag, altijd op vaste tijden.

De kracht van soep
Thuis stond overdag altijd wel een pan op het vuur en het rook er heerlijk; iedereen at mee. Van haar heb ik geleerd om te koken met 'ouderwetse voeding', lokaal en volgens de seizoenen: elke dag biologische bottenbouillon, veel (ingemaakte / gefermenteerde) groentes uit eigen tuin, levertraan, orgaanvlees etc. Vanaf de kinderjaren (en zelfs al ruim vóór de zwangerschap) is dit, samen met een veilige hechting, van grote invloed op de lichamelijke ontwikkeling, de emotionele stabiliteit en daardoor geestelijke veerkracht van een kind; en dus ook op geluk en succes in je latere leven. 

Rust en regelmaat aan het thuisfront
elke dag een pan verse soep op tafel
veel vitamine D3, 
fijne mensen om je heen
positief denken
en gewoon tevreden zijn...

Inspiratie: out of the box
Mijn moeder zegt altijd:
kalmte kan je redden. Positief denken, alles komt uiteindelijk goed. Van vader komt de uitdrukking 'Bezit van de zaak is einde van het vermaak'. Hij liet zien hoe out-of-the-box denken, in het diepe durven springen en van de gebaande paden afwijken je leven verrijkt. Beiden hebben mijn broer en mij altijd voorgehouden: 'delen = vermenigvuldigen' en 'geven met warme hand', iets wat ik goed bij me gedragen heb, en wat zich inmiddels ruimschoots 'uitbetaald' heeft. Hiervoor ben ik allebei mijn ouders nog elke dag heel dankbaar. 

Tevredenheid en zingeving
De verbondenheid met mensen en dieren, eten en leven volgens het ritme van de natuur en zoveel mogelijk gifvrij, dagelijks in de tuin bezig zijn, de wereld en alle kleine dingen hierin intens beleven: het voelt als een groot voorrecht. Het geeft veel voldoening, tevredenheid en zingeving, ik denk een voorwaarde voor gezondheid en geluk. Daarnaast ben ik ook gewoon ondernemer, maar vooral met hart en ziel een oer-gelukkige, toegewijde huisvrouw. Een fijne balans voor een weegschaal.

Uit dit alles, en zeker uit mijn dagelijkse ont-moetingen met zoveel verschillende, fijne mensen, haal ik mijn inspiratie. 

Geluk is
in het alledaagse
het wonderbaarlijke kunnen zien

    

Keuzes durven maken
We hebben allemaal een vrije wil. Door bewust - en op tijd - keuzes te dúrven maken, en dus onze eigen verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we ons leven en geluk voor een belangrijk deel zelf vormgeven en de regie in eigen hand houden. En zelfredzaam blijven. Dat begint al op jonge leeftijd: ook de optie partner / kinderen is een (levensbepalende) keuze; geen vanzelfsprekendheid. Zelf heb ik - in deze steeds meer 'ontaardende' wereld - gekozen voor geen partner en geen kinderen. Met zoveel fijne mensen om me heen voel ik me meer dan compleet.

Druk, veerkracht en geaard zijn
We hebben het altijd 'druk', maar zien niet in dat we dat zélf veroorzaken. Druk héb je het niet: druk dóe je. Het is vaak ook een gemakkelijke uitvlucht om niet te hoeven nadenken, en om op de massa mee te liften (Covid). Hierdoor zijn we echter niet meer in verbinding met de wereld om ons heen, met de natuur en: met onszelf; met eventuele pijnpunten in onszelf, die hun oorsprong hebben in onze familiegeschiedenis en voorouders. Daardoor verliezen we beetje bij beetje veerkracht. Veerkracht is - zeker in de huidige wereld - onmisbaar om met tegenslagen om te kunnen gaan, en om goed geaard en geworteld te blijven. Door die gejaagdheid vergeten we ook waar het écht om gaat: om op DIT moment te leven. En vooral om authentiek en dicht bij onze kern te blijven.

Vertragen en goed ademen
Wanneer er even veel tegelijk op je afkomt, helpt het om direct afstand te nemen, te vertragen, rustig en goed te ademen, even alles vanaf de zijlijn te bekijken; dat geeft overzicht, en dan wordt echte prioriteiten stellen direct veel helderder.

We willen continu 
allemaal bijzondere dingen doen
maar geluk ligt juist
in het samen beleven van eenvoudige momenten

Teveel willen = burnout en overgangsklachten
Onze identiteit ontlenen we steeds vaker aan de buitenkant. Een overdaad aan (social) media en informatie is hier debet aan, maar ook zelf zijn we niet gauw meer tevreden en willen en doen we gewoon teveel; met name vrouwen, die dat (later) zullen merken aan heftigere overgangsklachten en een grote kans op burn-out.

Rust aan het thuisfront
TE werkt altijd averechts. Beide partners een drukke baan, een relatie met kinderen, een druk sociaal leven ... het gaat niet samen en leidt tot veel stress en onrust aan het thuisfront, met te weinig tijd om echt voedzame voeding te verzamelen en klaar te maken, rustig en op vaste tijden te eten, en voldoende slaap. De absolute basis, met name voor kinderen en voor hun veerkracht en gezondheid, nu en later.  


Chronisch tijdgebrek
is de grootste sta-in-de-weg
voor geluk

Ken je (groot-)ouders, begrijp jezelf
De veerkracht van een kind - nu en later - zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid en geluk, zijn gedrag en levensloop, zijn afhankelijk van de mate waarin zijn grootouders en ouders (of eerste opvoeders) pijnpunten uit hun eigen familieverleden hebben verwerkt, de rust / regelmaat en geborgenheid die het kind aan het thuisfront ervaart (met name de rust van de moeder), de veilige hechting, de mate waarin het op de juiste manier gezien & gehoord wordt en aandacht krijgt (lichamelijk en emotioneel), zijn omgeving en de mensen daarin en niet te vergeten de voeding die het van jongs af aan krijgt. 

History repeating
Klachten ontstaan veelal door vastzittende emoties die teruggaan naar gebeurtenissen uit je familiegeschiedenis, soms generaties terug, en die nog steeds invloed hebben op je huidige leven. Hierdoor worden (destructieve) gedragspatronen in stand gehouden, die ook weer worden doorgeven aan eventuele kinderen. Dit history repeating zie je in elke familie wel terug.

Pijnpunten doorleven, milder leven
Je beter voelen begint met deze oude pijn uit je familielijn te begrijpen, erkennen, doorleven en af te ronden. Dat vraagt om moed. Maar het is de enige manier om je vrij te maken van ballast die niet van jou is, en deze dus ook niet door te geven aan een volgende generatie. Het geeft letterlijk meer zielsrust. Voor jezelf, degenen om je heen én vorige generaties. Ken je (voor-)ouders = ken jezelf. Het mooie is dat je dan ook de mensen om je heen beter gaat begrijpen en milder wordt naar je omgeving, maar ook naar jezelf. Alles raakt in een andere flow, het gaat weer stromen.

Verlies nooit het kind in jezelf
Dan begrijp je ook beter
wat een kind écht nodig heeft
(en dat is kleinschaligheid)

Focussen
Meer rust in je hoofd bereik je ook door je beter te voeden, en gewoon minder ballen hoog te willen houden. Liever 1 ding goed en met aandacht doen, dan 3 dingen half en gehaast. Full focus.

Je hart volgen
Het is goed je regelmatig af te vragen: waar word ik nou écht gelukkig van? Dat is een proces van continu bijsturen, pas op de plaats, vertragen en afstand nemen. Maar vooral ook je hart volgen. Op tijd keuzes maken en focussen op de écht belangrijke dingen maakt het leven zoveel waardevoller. Het leven is een soortement van toneelstuk. Wanneer je wat vaker een stapje terug doet kun je - waarschijnlijk met verwondering - vanaf de zijlijn de diverse spelers gadeslaan, hun rollen en hun interactie. Kies een rol die bij je past.

Je weg als doel
Het leven is ook een cirkel, geen rechte lijn waar we koste wat het kost naar een bepaald punt moeten toewerken. De weg zélf is het doel, geluk en de mooiste momenten vind je onderweg. Als je dat beseft, wordt alles meteen zoveel lichter en gemakkelijker. Dan ga je bijvoorbeeld ook de dood - voor veel mensen het einde - in een heel ander perspectief zien en verdwijnt eventuele angst ervoor. Ruil lineaire tijd eens in voor belevingstijd en voel wat er gebeurt.

Het leven is een toneelstuk
je mag een rol kiezen die bij je past

Teveel leidt tot tekorten
Met de opkomst van digitalisering en massamedia als internet en mobiele telefonie is er een ziekmakende, tweederangs nevenwereld ontstaan die een enorme onrust (social media) en niet te bevatten vervuiling (online aankopen, wereldhandel) veroorzaakt. De huidige maatschappij is daardoor ingericht op goedkoop, snel, en vooral: steeds meer. Dat gaat altijd ten koste van echte kwaliteit en goede dienstverlening, iets wat al jaren op alle fronten duidelijk merkbaar is. Meer welvaart leidt in de kern op den duur ook tot minder welzijn.

Terug naar de basis
We zijn koopziek geworden. In een wereld vol overdaad ontstaan echter juist tekorten op alle belangrijke gebieden en ook wordt de kloof tussen arm en rijk steeds breder. Extreme weersomstandigheden, sociale onrust, oorlogen, het leidt tot steeds grotere migratiestromen van mensen. Deze cirkel kunnen we doorbreken door weer terug naar de basis te gaan.

In een wereld waar van alles TE is 
ontstaat disbalans, onzekerheid en angst
en dan kan de machine vastlopen
op een zandkorrel (Covid-19)

Angst loslaten
In een wereld waar van alles TE is ontstaat ook disbalans en angst, een ontwrichtende combinatie. Angst maakt ziek, en schakelt rationeel denken uit. Dan kan de machine vastlopen op een zandkorrel (Covid-19): teveel weelde en overdaad, teveel consumptie en verspilling, daardoor teveel productie dus enorm zorgelijke chemische vervuiling in onze voeding en omgeving, die ook als hormoonverstoorder werkt. Teveel (social) media en informatie zijn een voedingsbodem voor zwart-wit denken, polarisatie en ontevredenheid. Door een te intensieve veehouderij en landbouw, te veel dieren en mensen op elkaar, krijgen ziektes een kans en verliezen we aan biodiversiteit.

Covid-19 was wederom een wake-up call.


Rijkdom is... geld
louter als ruilmiddel kunnen blijven zien
en het verschil kennen tussen waarde en prijs

Welzijn of welvaart
Toch kunnen we het tij keren, vanuit overtuiging en het goede voorbeeld vanuit onszelf. Welzijn is zoveel waardevoller dan welvaart, ervaringen zoveel belangrijker dan bezit. Wanneer we weer hierop focussen, ipv voort te razen in een overvolle wegwerp-maatschappij, wordt het leven meteen veel lichter.

Continue groei: waarom?
Een streven naar continue groei en economisch en financieel gewin kan nooit stand houden. Een dergelijk systeem zal tzt imploderen. Dat is opnieuw gebleken met Covid-19 en onze bizarre, desastreuze reactie hierop, ingegeven door angst en macht, waarvan we de gevolgen nog vele generaties zullen moeten dragen. Angst is nooit een goede raadgever, en daarbij trekt het andere destructieve energie aan. Veel beter zouden we ons focussen op positiviteit en preventie, het antwoord op nagenoeg alles. 

Preventie is het antwoord
op nagenoeg alles

Klimaat: minder consumeren
De 'groene revolutie' is een utopie wanneer we de huidige weg blijven volgen; een verschuiving van het probleem. We halen weliswaar geen fossiele grondstoffen uit de grond, maar wel andere, voor al onze producten met stekker en accu. Waarvan de productie minstens zo vervuilend en verslavend (slavernij) is.

Pas wanneer we onze hang naar consumptie = productie en continue groei loslaten wordt praten over klimaat en milieu zinvol. Want alles wat je gebruikt moet ergens uit de grond gehaald en gemaakt worden, en levert te allen tijde afval op. 

Intensief = destructief
Mondialisering, met name (goedkope-)kledingindustrie, intensieve veehouderij, bloementeelt en landbouw voor export, massatoerisme, de gadget-industrie, en nu de winning van kostbare mineralen en metalen via verwoestende mijnbouw voor de productie van GSM's, windturbines, elektrische auto's, zonnepanelen en alles met stekker / batterij / accu: het laat vernietigende sporen na en onze aarde - of eigenlijk wijzelf - staat al heel lang onder druk.

Een ingewikkelde wereld
Technologische 'vooruitgang' en digitalisering hebben de wereld uiteindelijk meer nadelen dan voordelen gebracht, de wereld onnodig ingewikkeld gemaakt, maar ook onbeveiligbaar, en onbestuurbaar. De overprikkeling, onrust en chemische vervuiling die dit teweegbrengt is een voedingsbodem voor hersenziektes en psychische klachten, en een exploderende gezondheidszorg. 

Overdaad
schaadt


Onderdeel van een systeem
Gelukkig kunnen we ook vanuit onszelf veel bijdragen: we zijn allemaal onderdeel van een groot systeem waarin alles met elkaar verbonden is. Ieders actie, hoe klein ook, zorgt weer voor een reactie. Minder kopen en minder weggooien, lokaal consumeren, terug naar de basis en in kleine kring tevreden zijn met wat we hebben. Onze eigen verantwoordelijkheid nemen en zelf nadenken, vooral ook welke informatie we tot ons nemen, geeft minder vervuiling, meer rust in het hoofd, en uiteindelijk meer geluk.

"In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister" (Goethe). 

Het antwoord op een instabiele wereld is
de media (angst) loslaten,
dicht bij jezelf blijven,
en gelukkig zijn in kleine kring

De natuur als leidraad
Ik geloof in een natuurlijke, holistische manier van leven. Lichaam, geest en ziel staan op een prachtige manier met elkaar in verbinding. Wanneer er een onbalans is op een bepaald vlak, kan dit tot ziektes leiden. Ons lichaam is op een bijzondere manier in staat zichzelf te genezen als het daarvoor de juiste omstandigheden krijgt. 

Ouderwetse natuurvoeding
Terug naar de natuur, naar zoveel mogelijk stressvrij en gifvrij leven. Terug naar 'ouderwetse' natuurvoeding en natuurgeneeskunde als preventief medicijn. Gestoeld op de wijsheid van de oude natuurvolkeren, de traditionele Chinese voedingsleer en geneeskunde (TCM),  Ayurveda, Germaanse natuurgeneeskunde / Hildegard von Bingen, de oude Indianen en de principes van Weston Price.

Wie het midden kent
kan elke weg gaan
Maar af en toe een flinke zijsprong is ook heerlijk

Voeding: systeem in balans
Alles wat we doen en laten, voelen of juist verdringen, eten of juist aan voedingsstoffen tekortkomen, beinvloedt de balans van ons systeem (lichaam, geest en ziel), en dus ons risico om ziektes te krijgen of ervan te genezen. 

Overvoed en ondervoed
De meesten van ons zijn tegenwoordig volledig overvoed, maar tegelijkertijd lichamelijk en ook emotioneel ondervoed. Door stress, en mede door een te schraal, eenzijdig en gekunsteld voedingspatroon. Dat begint al vanaf de vroege kinderjaren door drukte aan het thuisfront. We nemen te weinig tijd om onze voeding echt bewust te verzamelen en klaar te maken. Bij de bio-boer, lokaal van het seizoen, van de volle grond, zonder plastic verpakking.

Moderne voedingsadviezen
Ook de meeste moderne voedingsadviezen en diëten met allerlei beperkingen (geen vlees of vis, vetarm) doen meer kwaad dan goed. Dat leidt o.a. tot ondervoede hersenen - die bij kinderen nog volop in ontwikkeling zijn en o.a. veel goede vetten nodig hebben - problemen aan darmen, ogen, gebit en gewrichten. Dat merk je ook aan gedrag en aan de pandemie aan psychische stoornissen, depressies en hersenziektes die al langer volop gaande is.

Een goed doorvoed systeem geeft veel mentale rust, zelfverzekerdheid, besluitvaardigheid en concentratie.

Een écht goed doorvoed lichaam
is een weldaad om te ervaren.
Het geeft (kinderen) emotionele stabiliteit,
zelfverzekerdheid en concentratie op school

Darmklachten, depressies
Veel mensen hebben tegenwoordig allerlei klachten. M.n. darmklachten, maar bijv. ook depressieve gevoelens en gewrichtsklachten zijn tegenwoordig veelvoorkomend. Of concentratieproblemen bij kinderen. Een grote oorzaak hiervan is niet alleen stress (je organen, m.n. je spijsvertering kan dan zijn werk niet doen), maar ook te snel, te onregelmatig en te laat eten is een grote boosdoener.

Ons lichaam raakt verzuurd door moderne fabrieksvoeding en altijd gehaast eten: onze vertering gaat haperen. Ook zijn veel moderne diëten gebaseerd op dingen weglaten, terwijl je juist zou moeten kijken wat voor type mens je bent, welke voeding bij je past, en in welk seizoen. Zogenoemde allergieën of intoleranties verdwijnen dan meestal op korte termijn. Alles met mate, en voelen wat jouw specifieke lichaam nodig heeft, zorgt voor een goede doorstroming, veel energie en geluksgevoel. De duizenden jaren oude Ayurveda en Chinese voedingsleer helpen je hierbij echt op weg.

De kracht van goede vetten
Vetoplosbare vitamines (A, D, E, K2), ook uit verzadigde dierlijke bron, en omega-3-vetzuren zijn onmisbaar voor de opname van mineralen: voor gezonde gewrichten, hersenen, ogen, tanden, organen. Biologische bottenbouillon, grasroomboter, orgaanvlees zoals kippenlever, vette vis en schaal-/schelpdieren, levertraan, eieren, gefermenteerde voeding. Van vrij loslopende, grasgevoerde dieren zonder preventieve antibiotica en medicijnen. En heel veel, liefst gekookte, groentes, bij elke maaltijd. 

Lokaal leven met de seizoenen
Lokale voeding van het seizoen, daarop vaart een mens traditioneel het welst. Lichamelijke klachten hebben vaak een emotionele of mentale oorsprong, maar andersom geldt dit evenzo. Met een positieve instelling en natuurlijke levensstijl, en de juiste voedingsstoffen, houden we lichaam én geest in balans en kunnen we gezondheidsklachten en welvaartsziekten zoveel mogelijk voorkomen, maar ook ombuigen.

Het doel is immers niet om zo oud mogelijk te worden, maar om zo lang mogelijk klachtenvrij een fijn, zinvol leven te hebben.

Vertrouw op de natuur
ze heeft een antwoord op alles

Terug naar kleinschaligheid
Terug naar onze intuïtie, leven en laten leven, onthaasten en vertragen. Veel minder consumeren = minder produceren, rust vinden in je eigen huis en daardoor in jezelf, met aandacht eten samen aan tafel, weer genieten van écht goed eten. Het gezonde verstand gebruiken, kritisch zelf blijven nadenken en hierin ook bewuste keuzes maken welk nieuws je tot je neemt.

Afschakelen van massamedia (zoals de bedroevende Nederlandse TV) en je wereldkennis bijv. verrijken via leerzame geo-reportages zoals van de Frans/Duitse TV-zender ARTE. Denk niet links, denk niet rechts, denk na.

Denk groots
maar hou het klein

Van kwantiteit naar kwaliteit
Elke dag positief beginnen en afsluiten met kleine rituelen geeft een fijn houvast. Jezelf omringen met positieve mensen en dingen waar je blij van wordt, en afstand nemen van zaken, nieuws en personen die je negatief beïnvloeden en waar je niets aan kunt doen. Loslaten, en relativeren. Weer terug van kwantiteit naar echte kwaliteit, van een globaal naar een lokaal voedselsysteem met groente van het seizoen, direct van de bio-boer,  met aandacht geteeld. 

Terug naar kleinschaligheid
Van grootschalig naar kleinschalig, naar een hogere waardering voor beroepen met handwerk en vakmanschap, en het vak van huisvrouw en fulltime moederschap. Eigenlijk gewoon terug naar tevredenheid, en daardoor naar zingeving.

Onze kinderen bewust maken
Kinderen op school al vertrouwd maken met onze aarde, waar onze voeding vandaan komt, hoe evenwichtige voeding je gedrag en geluksgevoel beïnvloedt, waarom stress vermijden en rust inbouwen noodzakelijk is; de jeugd is onze toekomst.

Af en toe stilstand is ook vooruitgang
maar dan gewoon op een andere manier

Vriendelijkheid verbindt
Door op een positieve en ont-wapenende manier in het leven te staan en dit ook naar anderen uit te stralen, probeer ik zoveel mogelijk mensen te inspireren hetzelfde te doen. Alles draait om liefde, een zeer krachtige energie. Als we allemaal een stukje vriendelijker en milder zijn (ook voor onszelf), niet polariseren maar open staan voor elkaars opvattingen en oprecht geïnteresseerd zijn in de ander, dan wordt alles om ons heen meteen zoveel stralender! Dan ontstaat echte verbinding met elkaar. Eenheid in verscheidenheid.

Een glimlach, een gemeend compliment, je zult merken dat het als een olievlek werkt en je dubbel terugkrijgt wat je geeft. KARMA!

Cissi       

Ieder kind is een kunstenaar
De kunst is er een te blijven
als je groot wordt


*** Bio-identieke Hormonen / de Overgang bij vrouw EN man
(wordt nog aangevuld / gewijzigd)

Graag zou ik mensen willen informeren hoe ze er zelf voor kunnen zorgen om in deze wereld zo min mogelijk overgangsklachten te hebben. Met name vrouwen zou ik willen inspireren om de overgang op tijd, al vanaf 35, serieus te nemen en niet jarenlang teveel ballen hoog te willen houden. Mensen - maar met name vrouwen - en stress gaan NIET samen. Vaak beginnen allerlei vervelende kwaaltjes vanaf 40.


Hormoonafname: geestelijke en lichamelijke klachten
De vrouwelijke geslachtshormonen progesteron (ontstekingsremmend, rustgevend) en estradiol (oestrogeen) bepalen alles in je lichaam, zowel bij mannen als bij vrouwen: van de gezondheid van je hart en bloedvaten, de sterkte van je botten, je stemming, je lichaamsvorm en gewicht, de werking van je hersenen, je libido, levensvreugde, maar ook de kans om borstkanker of andere soorten kanker te krijgen door de afname ervan. 
Wanneer deze levensbelangrijke hormonen afnemen met de leeftijd (progesteron bij vrouwen al rond 35, oestrogeen wat later) kunnen veel en diverse klachten ontstaan: op lichamelijk gebied (gewrichtsklachten, hartproblemen, slaapproblemen, energiegebrek, gewichtstoename, darmklachten en spijsverteringsproblemen, stemmingswisselingen, heftige menstruaties, prostaatklachten), maar met name ook op geestelijk gebied: een vermindering van concentratie, geheugen en veerkracht in het algemeen tot angsten en depressieve gevoelens.
De meeste mensen zijn zich van deze leeftijdsgebonden veranderingen helaas niet of onvoldoende bewust. Mannen hebben ook de vrouwelijke geslachtshormonen progesteron en oestrogeen, en ook bij hen kan een afname leiden tot hevige klachten. Bij mannen echter begint de afname eerder en verloopt het veel geleidelijker, waardoor het minder opvalt. Vandaar dat ik me hier voornamelijk richt tot vrouwen.

Ik hoop met name vrouwen te kunnen inspireren de overgang op tijd (al vanaf 35) serieus te nemen. Wanneer deze fase van hormoonafname namelijk gepaard gaat met langdurig veel stress en een onnatuurlijke leefstijl (veel supermarktvoedsel, te snel en te laat eten, geen rust, teveel hooi op je vork, haast en stress, geen regelmaat in je leven), rennen zij meestal regelrecht een burn-out in; ze kennen zichzelf in korte tijd niet meer terug. Vrouwen (mensen) en stress gaan nooit samen. De ontstane hormoontekorten zijn niet tijdelijk, maar blijvend; eventuele klachten dus ook. 

Waarom het zo belangrijk is dat een vrouw op tijd rekening houdt met de overgang
(wordt nog aangevuld en gewijzigd)

In de aanloop naar de overgang, in de leeftijdsfase van 40 tot 50, verandert er door hormoonafname heel veel bij een vrouw. Lichamelijk maar zeker ook geestelijk. Vooral in de 2e helft van deze periode, richting 50, kan dat heel snel gaan, zeker als je altijd veel stress en haast hebt (gehad) en onnatuurlijk en onregelmatig eet en leeft. Vaak kent een vrouw zichzelf geleidelijk aan niet meer terug, een gevoel alsof haar vrouwelijkheid verschraalt en al haar energie en levenslust uitgeblust raakt.

Het hormoon progesteron, wat o.a. zorgt voor mentale rust, wordt bij langdurige stress versneld opgebruikt. O.a. omdat je bijnieren het hormoon cortisol aanmaken om alle stress aan te kunnen. Als dit jarenlang doorgaat (en vaak heb je daar toaal geen erg in) kan dit leiden tot overbelaste bijnieren, een minder goed werkende schildklier, daardoor een groot energietekort en niet zelden een burn-out. 

In de leeftijdsfase rond en na je 50e gaat een vrouw echt anders denken en voelen. Je vraagt je bijv. af of je nog wel gelukkig bent in je baan of relatie, wat je wilt met het '2e deel' van je leven. Ook komen overgeërfde pijnpunten binnen een familie vaak dán pas boven of worden ze herkend.
Familietrauma's komen eigenlijk in elke familie wel voor, ze gaan als (destructieve) gedragspatronen over van generatie op generatie. Veroorzaakt door bijv. de twee wereldoorlogen, een streng geloof / dogma's van de kerk, een doodgeboren kindje, sexueel misbruik, een jong overleden ouder, een verstoorde relatie met een ouder (m.n. de moeder) etc.
Veel mensen, m.n. vrouwen, zijn onzeker en hebben weinig zelfvertrouwen. Vaak vindt dit zijn oorsprong in (het gevoel) vroeger in het gezin of door de moeder niet (voldoende / op de juiste manier) gezien en gehoord te zijn. Niet goed genoeg te zijn. Ze dragen ongemerkt veel vastzittende emotionele blokkades met zich mee, door 'overgeërfde' gedragspatronen via de ouders. Deze ouders hebben dat op hun beurt weer van de vorige generatie doorgekregen, enzovoort. En als kind draag je dingen mee van een 7-tal generaties voor je. Vaak uit zich dit gemis aan erkenning en waardering in de jeugd in een gebrek aan zelfliefde / zelfwaardering en wordt het gecompenseerd door te willen presteren in het volwassen leven, in een baan of carriére, door extra je best te doen, please-gedrag. Helaas komt die waardering vaak ook niet van 'de baas' of leidinggevende... 

Al deze factoren, stress en emotionele blokkades komen samen in een tijd dat je hormonen afnemen, waardoor vrouwen zichzelf vaak totaal verliezen en een burnout op de loer ligt. En omdat ouders steeds later kinderen krijgen, valt deze fase vaak net in een periode dat ook de kinderen in een opgroeiende, kwetsbare en belangrijke hormonale fase zitten en de stabiliteit en rust van de ouders, met name de moeder, enorm belangrijk voor hen is. Waarom steeds de moeder? Een moeder heeft een kind 9 maanden in zich gedragen, er was een volledige symbiose met het kind. Een kind is volledig ingespeeld op haar systeem en aanwezigheid en voelt de kleinste dingen feilloos aan; veranderingen, stress, haast, angst, emoties. Tijdens de zwangerschap, maar ook na de geboorte.
Kinderen lijken het kwetsbaarst als ze nog klein zijn, maar in de (aanloop naar de) puberteit zijn ze zeker zo kwetsbaar en gevoelig. Moeilijke overgangsjaren van de moeder kunnen een zeer belastende periode 
zijn, niet alleen voor de vrouw in kwestie, maar zeker ook voor haar partner en kinderen (niet voor niets vinden juist in deze fase veel scheidingen plaats). En ook de werkgever merkt dit: de overgang veroorzaakt (ongemerkt) heel veel ziekteverzuim.

Het mooie nieuws is dat je ernstige overgangsklachten meestal helemaal niet hóeft door te maken. Je kunt zoveel zelf doen, heel gewoon, door de juiste levensstijl en mindset. Door ruim op tijd gas terug te nemen, meer rust en regelmaat in te bouwen, en je waardering aan het thuisfront te vinden, kun je eerder bij jezelf komen, (familie-)verbanden leren zien, en al eerder de veerkacht houden of opbouwen om deze fase op een mooie manier aan te gaan en te beleven. 

Ernstige overgangsproblemen als welvaartsziekte
Eigenlijk kun je bijna stellen dat ernstige overgangsproblemen een welvaartsziekte zijn in onze Westerse welvaartsmaatschappij, veroorzaakt door o.a. een jachtige leefstijl met onnatuurlijke voeding. Door je meer en tijdig te focussen op rust en regelmaat thuis, natuurlijke echte voeding, het vermijden van gifstoffen (zoals chemische stoffen in verzorgingsproducten en supermarktvoeding) en o.a. een hoge dosis vit. D3 wordt het een waardevolle overgang naar het '2e deel van je leven'; een geweldig mooie fase.

Bio-identieke hormonen als waardevolle aanvulling
Om toekomstige klachten en welvaartsziektes te vermijden is het echter ook raadzaam (en eigenlijk zelfs noodzakelijk) om - bij voorkeur al vóór de echte menopauze - je hormoontekorten weer aan te vullen met lichaamseigen hormonen. 100% bio-identiek = mens-identiek, dus absoluut niet synthetisch / plantaardig! Dit aanvullen van de tekorten die met de jaren ontstaan zijn geldt voor vrouwen, maar zeker ook voor mannen. O.a. in Duitsland - en in veel andere landen - is dit heel gebruikelijk. Het geeft niet alleen enorm veel levensvreugde en levenskwaliteit, rust in het hoofd en emotionele stabiliteit, maar ook meer algehele gezondheid (zoals soepele gewrichten, een goede slaap, een opgewekt humeur etc.). Zonder de juiste hormoonspiegels is het moeilijk om klachtenvrij oud te worden.
Ik ben 'ervaringsdeskundige' sinds 2015 en vul mijn hormonen aan via mijn arts in München. Ik heb geen overgangsklachten en voel mij elke dag ZIELS-gelukkig, zeer energiek en dankbaar. Ik ben lid van het Duitse Hormoon-netwerk München.

 

© 2011 - 2025 Taupe STUDIO - Internationale Kunstgalerie - The Positive Gallery | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel